Koningin Máxima opent eerste Buzinezz Forum tegen jeugdwerkloosheid

, 7 februari 2017

7 februari 2017 – Hare Majesteit Koningin Máxima opent op 22 februari met een toespraak het eerste Buzinezz Forum, een nieuw initiatief tegen jeugdwerkloosheid. In het Buzinezz Forum werken belangrijke spelers op het gebied van jeugdwerkloosheidsbestrijding samen om jongeren in Nederland meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt. Voor jongeren met weinig startkwalificaties wordt het steeds moeilijker om deel te nemen. Tijdens het Buzinezz Forum zoeken organisaties, gemeenten en sociaal ondernemers naar een gemeenschappelijke aanpak om de kansen voor die groep te vergroten. Het Forum is een initiatief van de Buzinezzclub, PSO-Nederland, TNO en de gemeente Eindhoven.

Cruciaal voor de toekomst
Ondanks dalende jeugdwerkloosheidscijfers moeten ruim 146.000 jongeren (bron CBS) rondkomen van een uitkering. Jongeren zonder diploma vinden in veel branches geen aansluiting tot de arbeidsmarkt. Maar door de vergrijzing is het cruciaal dat ook die jongeren deelnemen aan de arbeidsmarkt om de bijbehorende kosten op te vangen. De komende jaren moet ieders talent benut worden. Tijdens het Buzinezz Forum zoeken experts duurzame oplossingen voor dit urgente maatschappelijke probleem in verschillende denktanks.

Best practices samenbrengen
“Op dit moment vinden veel steden het wiel opnieuw uit”, zegt Leo van Loon, directeur Buzinezzclub. “Het is belangrijk dat steden de jeugdwerkloosheid aanpakken, maar gemeenten en werkgevers kunnen meer van elkaars ervaringen leren.” Het Buzinezz Forum brengt de best practices op het gebied van jeugdwerkloosheidsbestrijding samen. Voortrekkers uit de sector maken vooraf een gezamenlijke visie in de vorm van een serie scherpe blogs, die tijdens het Forum verder worden uitgediept. Zo helpt het Forum organisaties, gemeenten en bedrijven vooruit. De komende drie jaar organiseert de Buzinezzclub het Buzinezz Forum. Op de manier ontstaat een constante basis voor het delen van kennis en ervaringen, dwars door alle verkiezingen (landelijk en lokaal) van de komende jaren heen.

Bedrijven belonen
Tijdens het Forum worden de Social Youth Awards van PSO-Nederland uitgereikt aan bedrijven die zich actief inzetten om kansen voor jongeren te vergroten. Bedrijven met een PSO-Keurmerk komen in aanmerking voor deze award. Daarnaast wordt een award uitgereikt aan bedrijven die door jongeren van de Buzinezzclub zijn genomineerd. “Door de Social Youth Awards te introduceren zetten wij organisaties, die al hebben bewezen sociaal te ondernemen door PSO-gecertificeerd te zijn, extra in de schijnwerpers. Socialer ondernemen met jongeren; het kan!”, aldus Yuri Starrenburg, bestuurder van PSO-Nederland.

Samenwerken aan kansen voor jongeren
De initiatiefnemers zijn blij met de aanwezigheid van Koningin Máxima en trots op de deelname van zowel powerplayers en bedrijven, als van jongeren zelf. Onder meer Ton Wilthagen (Hoogleraar Universiteit Tilburg), wethouders Victor Everhardt (Utrecht) en Staf Depla (Eindhoven) verlenen hun medewerking. Mirjam Sterk (voormalig ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid namens de regering) is moderator van het Forum.